Jadranje okoli sveta

Včeraj nekaj po 16 uri, se je po dvoletnem jadranju v Izolo vrnil Miran Tepeš, ki je s tem zaključil svoje drugo jadranje okoli sveta. Tokrat je jadral proti vzhodu. Na pot se je odpravil marca 2012.

Miran Tepeš je širši javnosti bolj poznan kot nekdaj zelo uspešen smučarski skakalec. Tudi danes je povezan s smučarskimi skoki. Pri mednarodni smučarski zvezi FIS, je pomočnik koordinatorja svetovnega pokala.

Tokrat se je odločil, da se bo odpravil proti vzhodu in svojo pot poimenoval PROTI SONCU. kasneje je izdal tudi knjigo pod istim naslovom, kjer na 320 straneh opisuje svoje dogodivščine, ki jih je doživel na jadranju.

Preko Grčije in Sredozemskega morja do Egipta in skozi Sueški prekop je poz pričel Marca 2010. Nato je pot nadaljeval preko Rdečega morja v Indijski ocean, kjer je mimo Filipinov in Avstralije nadaljeval pot po Tihem oceanu. Pot si je zastavil tako, da jo je razdelil v več etap. Spomladi 2011 je prečkal Tihi ocean do Francoske Polinezije od koder se je usmeril do Čila v Južni Ameriki. Zloglasni rt Horn na jugu Amerike je uspešno objadral letos spomladi. Zadnji del poti preko Atlantika v sredozemsko morje je nato bil le še nedeljski sprehod do matične luke v Izoli, kjer so ga že v Mesečevem zalivu pričakali prijatelji in morjeplovci na barkah in ga pospremili v Izolo. Tam so ga že čakali svojci, prijatelji in ostali navdušenci.

Nato je  sledil še opis poti s fotografijami in komentarji različnih posadk, ki so ga spremljale na poti.

Ni kaj, lahko mu le čestitamo in sanjamo naprej!